Isnin, 23 Mei 2011

Hargailah Ibu

AJAIBNYA TANGAN IBU 

Ketika kita lapar...tangan ibu yang menyuap, Ketika kita haus...tangan ibu yang memberi minuman, Ketika kita menangis...tangan ibu yang mengesat air mata, Ketika kita gembira...tangan ibu yang menadah Syukur,memeluk kita erat dengan ...deraian air mata bahagia, Ketika kita mengantuk...tangan ibu yang dodoikan dengan penuh kasih sayang, Ketika kita mandi...tangan ibu yang meratakan air ke seluruh badan,membersihkan segala kekotoran,  Ketika kita dilanda masalah...tangan ibu yang membelai duka sambil berkata:Sabar nak, Sabar ye sayang. Namun, Ketika ibu sudah tua & kelaparan...tiada tangan dari anak yang menyuap, Dengan tangan yang menggeletar, ibu suap sendiri makanan ke mulut dengan linangan air mata, Ketika ibu sakit...di mana tangan anak yang ibu harapkan dapat merawat kesakitan ibu? Ketika nyawa ibu terpisah dari jasad... Ketika jenazah ibu nak dimandikan... di mana tangan anak yang ibu harapkan untuk menyirami jenazah ibu buat kali yang terakhir. Tangan ibu, tangan ajaib... Sentuhan ibu, sentuhan kasih... Boleh membawa ke Syurga Firdausi... Ciumlah tangan ibu, Sebelum ibu pergi bertemu Illahi & takkan kembali lagi... Nukilan Dato' Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood (Pendakwah & Pengacara Semanis Kurma TV9)

Tersentuh hati aku bila membaca nukilan Dato' Ustazah Siti Nor Bahyah ini, teringat kat arwah mak aku. Bertuah benarlah sesiapa yang masih mempunyai ibu, pesanku hargailah mak kita sementara mereka masih ada. kalau dah mereka tiada di dunia ini macam mak aku yang telah kembali ke rahmatullah kita pasti akan merindui kehadiran mereka..benar2 rindu..

Kekadang tak dapat nak diluahkan kerinduan ini..apa lagi pemergian mak terlalu awal, masa umurku 8 tahun, tengah bermanja,tengah mendambakan kasih sayang seorang ibu sehinggakan aku benar2 rasa kehilangan.. ada ketikanya kita memerlukan kehadiran seorang ibu untuk kita meluahkan perasaan, ada kalanya hanya ibu yang dapat memahami perasaan seorang anak, ada ketikanya kita ingin ibu ada di samping kita kerana kehadiran ibu itu memberikan ketenangan yang sukar digambarkan, tp apakan daya yang pergi tetap akan pergi, tak akan kembali lagi..hanya doa yang dapat ku kirim moga roh mak dicucuri rahmat olehNya..dan ditempatkan bersama golongan yang beriman..amin. 

Tiada ulasan: